KLIK HIER VOOR INFORMATIE
OVER DE SITE

GEZONDHEIDSTIPS

ERVARINGEN EN INZICHTEN

CLICK HERE FOR
THE PARENT SITE
and SITE SEARCH

Hoe moet men eigenlijk zitten bij gebruikmaking van een voetensteun?

Wanneer men op een keukenstoel bij de eettafel zit, heeft men er geen behoefte aan, maar wanneer men in de woonkamer in een fauteuil zit (of in een andere gemakkelijke stoel) heeft men er des te meer behoefte aan. Namelijk aan een voetensteun. Bij fauteuils is een dergelijke voetensteun vaak vast verbonden. Maar als dat niet het geval is, zoekt men toch op de één of andere wijze een goede vorm van ondersteuning voor de voeten. Mensen die in de woonkamer niet een voetensteun tot hun beschikking hebben, leggen hun voeten vaak op de salontafel neer. Al wat voor onsmakelijk gezicht dat ook is. De eventuele andere mensen die in de woonkamer aanwezig zijn, zitten vervolgens tegen de onderkant van de schoenen van de eerstgenoemde mensen aan te kijken. En daar kunnen allerhande verschillende soorten viezigheid aan zitten vastgekoekt. Als de eerstgenoemde mensen de schoenen echter hebben uitgedaan, raken de andere mensen vaak geconfronteerd met de vieze luchtjes die van die voeten afkomen. De voeten behoren nu eenmaal niet tot de meest goed gewassen delen van het menselijk lichaam. Behalve dan bij mensen uit bepaalde oostelijke culturen.

Maar buiten dit alles is het voor de ontspanning van de beenspieren ook niet zo'n goede keuze om, tijdens het zitten in een makkelijke stoel, met de hielen van de voeten op de één of andere voetensteun te gaan steunen.

Doordat het gewicht van de benen dan op de hielen drukt, is men de knieën aan het ‘overstrekken’; ze zullen dan bijna in rechte positie verkeren. Daardoor ontstaat spierspanning op de kuit en op de hamstrings (de spieren aan de achterkant van de benen). Daar op die plaats in het lichaam gaat het dan trekken. Een vergelijkbaar trekkerig gevoel in de beenspieren krijgt men als men bijvoorbeeld rechtop staat. Geen wonder dat men zo niet lang ontspannen kan zitten. Zelfs rechtop zitten gaat minder goed met gestrekte benen.

Wanneer er teveel spierspanning aanwezig is, zal dit de flexibiliteit van het lichaam beïnvloeden. De spieren voelen dan stijver en strammer aan. Deze minder soepele spieren oefenen druk uit op de zenuwen, met als resultaat: tintelingen, slapende ledematen of een verdoofd gevoel.

Als voetensteun zou men niet alleen van een speciaal voetenbankje gebruik kunnen gaan maken, maar ook van een poef. Dat maakt allemaal niet zoveel uit, zolang men zich realiseert dat men níét de voeten op die ondersteuning moet laten rusten, maar in tegenstelling daartoe de benen. Of in feite de onderbenen. Voor de beenspieren is dat de meest ontspannen houding om te zitten. Meestal ziet men mensen met de hiel van de voeten op het één of andere meubelstuk zitten. Dat kan dus een speciaal voetenbankje zijn, of een hocker, of een poef.

Een hocker is een een uitstekende aanvulling op de zitbank. En het is ook een veelzijdig meubelstuk. Dit meubelstuk kan men op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld als voetenbank of als salontafel. Dit functionele meubelstuk is erg praktisch voor als men bijvoorbeeld weinig ruimte in huis heeft. Een poef is in feite een hoog kussen dat gebruikt kan worden om op te zitten, of als voetensteun. De naam komt uit het Frans en is een onomatopee van het Franse woord 'pouf'. Voor het ondersteunen van de onderbenen is een hocker of een poef wat minder geschikt dan een voetenbankje, want de voeten moeten bij een hocker of een poef wel goed over dat betreffende meubelstuk heen hangen. Bij een voetenbankje gaat dat wat gemakkelijker dan bij de andere beide meubelstukken, omdat het voetenbankje korter is. Vaak kort genoeg om alleen de onderbenen en niet de hiel van de voeten op het bankje te laten rusten.

Voor het bekijken van een andere relevante website over dit onderwerp, van de onderhavige auteur, kan men op de volgende link gaan klikken: voetensteun.

Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.